Burn-out  een andere visie

Burn-out oftewel de nieuwe benaming ervan ‘Aanpassingsstoornis’, is een specifieke toestand van overspannenheid naar aanleiding van emotionele overbelasting.
Als je een burn-out hebt voel je je “Burned out”, of opgebrand.  Een Burn-out is nooit alleen maar aan je werk gerelateerd, het is een combinatie van werk, privé en innerlijke factoren die chronische stress en vermoeidheid opleveren.
Je kunt in ieder geval geen energie meer vinden om nog iets te verrichten.
Als je een burn-out hebt, dan ben je al een langere tijd over je grenzen heen gegaan en heb je jouw energie afgegeven. De triggers om jezelf ‘weg te geven’ zijn vaak opkomende gevoelens van onzekerheid over jezelf, jouw mogelijkheden en de toekomst. Dit in combinatie met het verliezen van positiviteit en afhankelijkheid zijn tevens oorzaken van het ontstaan van burn-out.

Betekenis en definitie afhankelijkheid

Wanneer het over afhankelijkheid gaat, beginnen we met de gezonde en normale variant.  Iedereen is in zekere zin afhankelijk van omstandigheden of personen. De agrariër is afhankelijk van het weer tot op zekere hoogte en wanneer je het vliegtuig binnenstapt om op reis te gaan ben je afhankelijk van de stuurmanskunst van de piloot. Niets op tegen toch? Je bent afhankelijk van je inkomen en ook in relatie is er niet alleen aanhankelijkheid maar ook een zekere mate van afhankelijkheid. Wanneer wordt het ongezond?

Ongezonde afhankelijkheid

Gezonde afhankelijkheid is iemand of iets nodig hebben en ongezonde afhankelijkheid definieer ik als ‘niet zonder iemand of iets kunnen’.  Uiteraard verschilt het van de omstandigheid waarin dit zich voordoet. De slechtziende kan een bril nodig hebben maar het kan ook een gradatie aannemen dat hij/zij niet meer zonder bril kan. Als dat het geval is, is de slechtziende afhankelijk van zijn/haar bril. Zodra je afhankelijk wordt van iets of iemand dan raak je een deel van jezelf kwijt of raak je een deel van je vrijheid kwijt. Je wordt hulpbehoevend, ondergeschikt aan anderen, onzelfstandig of in het ergste geval onderworpen aan anderen.

Jezelf ondergeschikt maken

Jezelf ondergeschikt maken betekent dat je te weinig ruimte inneemt en jezelf wegcijfert.

Jezelf afhankelijk opstellen betekent dat je jouw gedrag en keuzes laat afhangen van wat de ander ervan vindt of nog erger: wat jij denkt dat de ander ervan vindt.

Voorbeeld:

  • Je maakt jezelf kleiner dan de ander (terwijl dat niet nodig is) en je hebt dan wat nodig van de ander, bijvoorbeeld een continue bevestiging (goedkeuring) van waardering voor het werk wat je levert. Wanneer jij afhankelijk bent van de waardering van anderen, is de innerlijke oorzaak dat je bang bent voor afwijzing. Je wijst daadwerkelijk jezelf af. Jij bent zelf het positieve gevoel van ‘waarde’ kwijt geraakt en zo ben je afhankelijk dat de ander jouw ‘waarde’ toekent . Je kunt dan in gedrag, omdat je bang bent voor afwijzing voordurend ‘please gedrag’ vertonen. Je vertoont gedrag dat teveel gericht is op anderen of de behoefte van anderen. De regie van het leven geef je weg aan anderen of laat je over aan anderen. De keuzes die je maakt doe je dan vervolgens op basis van de behoefte van anderen. Je gaat letterlijk over je eigen grens, en je geeft de ander de kans om over jouw grens te gaan doordat je te weinig ruimte inneemt. Je zelfvertrouwen slinkt, je voelt je steeds onzekerder, je eigenwaarde daalt. Omdat je voortdurend afhankelijk bent van de ander, geef jij je energie daadwerkelijk op. Wat levert dit jou op? Een burn-out.  Wat jij kunt doen kijk op : https://bodymindrelease.nl/burn-out-behandeling/